رد شدن به محتوای اصلی

سندرم مونشهاوزن نیابتی چیست؟


 

سندرم مونشهاوزن نیابتی نوعی اختلال بهداشت روانی است که در آن یک مراقب، غالباً ماد، به طور مرتب با ایجاد علائم جعلی یا علائم واقعی در کودک یا قربانی بزرگسال کاری می کند تا به نظر برسد قربانی یک مسئله بهداشت جسمی یا روحی واقعی دارد.

این اقدامات به طور معمول نتیجه یک اختلال ناسازگار یا جلب توجه بیش از حد توسط مراقب است. سندرم مونشهاوزن نیابتی علاوه بر اینکه یک اختلال است، یک نوع بسیار جدی از کودک آزاری نیز محسوب می شود.

سندرم مونشهاوزن  و سندرم مونشهاوزن  نیابتی اکنون در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) به عنوان "اختلال ساختگی تحمیل شده بر دیگری" یا FDIA طبقه بندی می شوند. این تغییر نشان دهنده این باور است که این اختلال به جای یک سندرم روانپزشکی زمینه ای، یک الگوی رفتاری را توصیف می کند.

اگرچه FDIA نادر است ، اما میزان مرگ و میر نگران کننده است. بین 6 تا 10 درصد از کل موارد اختلال ساختگی تحمیل شده به دیگری FDIA منجر به مرگ می شود ، که آن را به یک  سواستفاده مرگ بار تبدیل می کند.

علائم سندرم مونشهاوزن نیابتی

علائم و نشانه های اختلال ساختگی تحمیل شده به دیگری (FDIA) احتمالاً در هر دو مراقب و کودک یا بزرگسال قربانی وجود خواهد داشت. مهم است که پزشک علائم و نشانه های هر دو طرف را یادداشت کرده و هرگونه نگرانی را پیگیری کند.

در مراقب، جستجوی علائم زیر مهم است:

·        فریب مراقب

·        گزارش های مراقب با گزارش های پرسنل پزشکی متفاوت است

·        مراقب دانش پزشکی دارد و ممکن است در یک محیط پزشکی کار کند

·        مراقب تمایل دارد که در انجام کاری "خوب" دیده شود

·        مراقب به طور معمول به دنبال تأیید و توجه کادر پزشکی است

·        امتناع مراقب از ترک طرف قربانی در هنگام ارزیابی

·        سابقه پزشکی قربانی لکه دار ، مبهم یا متناقض است

·        توصیه هایی برای اقدامات تهاجمی تشخیصی و جراحی بدون سوال و نگرانی توسط مراقب پذیرفته می شود

علاوه بر این، یک مراقب اغلب مداخلات بیشتر و اقدامات اضافی را درخواست می کند. روابط ضعیف با خانواده و یا فقدان روابط با دوستان یا سایر شبکه های اجتماعی نیز وجود دارد.

علائم هشدار دهنده در کودک یا بزرگسال قربانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

مشکلات پزشکی گزارش شده که به درمان پاسخ نمی دهند

علائم یا نشانه های بیماری فقط در حضور مراقب ظاهر می شود

علائم و نشانه ها ممکن است تحت مراقبت های پزشکی بهبود یابند

سابقه جراحات متعدد و مکرر، بیماریها، اقدامات پزشکی، جراحی ها و / یا بستری شدن در بیمارستان

غیر عادی بودن اختلال یا بیماری که شامل آزمایشات و مشاهدات طبیعی توسط پرسنل پزشکی است

عدم حضور یکی از والدین در مورد کودک قربانی

علل سندرم مونشهاوزن نیابتی

علت دقیق FDIA یا سندرم مونهاوزن نیابتی مشخص نیست. با این حال، متخصصان می گویند که هر دو عامل بیولوژیکی و روانشناختی در بروز این اختلال نقش دارند.

یک تئوری نشان می دهد که افراد مبتلا به FDIA سابقه بی توجهی یا سواستفاده روانی، جنسی یا عاطفی را زمان کودکی تجربه کرده اند. مراقب ممکن است دارای یک اختلال روانپزشکی مانند اختلال شخصیت، دو قطبی، اضطراب یا افسردگی باشد. رخی از تئوری ها به از دست دادن والدین در سنین جوانی یا استرس شدید اشاره دارند.

انواع سندرم مونشهاوزن

سندرم مونشهاوزن نیابتی همیشه شامل یک مراقب و یک قربانی است و به طور معمول کودک با یک بزرگسال می باشداین در حالی است مع سندرم مونهاوزن زمانی است که فرد خود را به عنوان بیمار به دیگران، به طور خاص پرسنل پزشکی، نشان می دهد.

اختلال مونشهاوزن نیابتی اختلالی جعلی در نظر گرفته می شود که به عنوان اختلال ساختگی تحمیل شده بر دیگری (FDIA) طبقه بندی می شود و مونهاوزن به عنوان اختلال کاذب تحمیل شده بر خود یا FDIS طبقه بندی می شود.

در FDIA ، "دیگری" می تواند فرزند مراقب باشد، مانند مادر و کودک، یا می تواند بزرگسال دیگری باشد که بیمار از او مراقبت می کند.

تشخیص سندرم مونشهاوزن نیابتی

تشخیص سندرم مونهاوزن نیابتی برای پزشکان چالش برانگیز است، زیرا شواهد ارائه شده توسط مراقب حقیقت ندارد. یک اصل در تشخیص این اختلال این است که فریب در همه موارد وجود دارد.

فرد مبتلا به FDIA پیشینه و علائم قربانی بزرگسال یا کودک را نادرست معرفی می کند و در نهایت منجر به درمان بیش از حد و اقدامات پزشکی غیرضروری می شود.

مجموعه ای از معیارها برای تشخیص FDIA یا سندرم مونهاوزن وجود دارد. برای دستیابی به تشخیص بالینی، چهار معیار زیر باید رعایت شود:

·        مراقب در جعل علائم یا نشانه های جسمی یا روانی، یا ایجاد آسیب یا بیماری در دیگری مشارکت می کند.

·        فرد قربانی را به عنوان بیمار، آسیب دیده یا از کار افتاده معرفی می کند.

·        رفتار فریبنده در غیاب انگیزه های خارجی وجود دارد.

·        این رفتار با اختلال روانی دیگری مانند اختلال هذیان یا اختلال روان پریشی دیگر بهتر توضیح داده نمی شود.

درمان سندرم مونشهاوزن نیابتی

درمان FDIA یا سندرم مونهاوزن نیابتی به طور کلی به درمان بزرگسالان و کودک یا بزرگسالان قربانی نیاز دارد. با این اوصاف، مجبور کردن مراقب برای معالجه ممکن است دشوار باشد، زیرا آنها معمولاً نمی خواهند به رفتارهای خود اعتراف کنند یا به دنبال درمان بروند. غالباً، این یک مداخله توسط پزشک یا سازمان محافظتی دیگر پیگیری می شود.

در مواردی که والدین / مراقب بخواهند کمک بگیرند و در مورد سوء استفاده از آنها تحقیق نشده است، پزشک معالج مراقبت های اولیه باید به درمان فردی یا خانوادگی مراجعه کند. پزشک و متخصصان بهداشت روان باید برنامه درمانی برای خانواده را با یکدیگر پیش ببرند.

اگر کودک یا قربانی بزرگسال از مراقبت خارج شود، درمان ممکن است شامل مداخلات پزشکی و روانشناختی باشد. برای کمک به قربانیان FDIA در درک و مقابله با سوء استفاده ای که توسط مراقب یا والدین انجام شده است، نیاز به روان درمانی یا درمان روانپزشکی دارند.

آنها همچنین ممکن است برای پیگیری آسیب های جسمی وارد شده توسط مراقب به ارزیابی های مداوم پزشکی نیاز داشته باشند. پزشک و متخصصان بهداشت روان باید تیمی چند رشته ای برای حمایت از کودک در بیمارستان یا جامعه جهت درمان قربانی تشکیل دهند.

مراقب یا والدین متخلف ممکن است با جرائم کیفری مرتبط با سوء استفاده روبرو شوند. معالجه مراقب / متخلف به موارد حقوقی مربوط به پرونده و سایر شرایط روانی بستگی دارد.

مقابله سندرم مونشهاوزن نیابتی

FDIA یا سندرم مونهاوزن نیابتی نوعی کودک آزاری شدید است که نیاز به مداخله فوری خدمات محافظتی کودک و پرسنل پزشکی دارد.

معمولاً از متخصصان بهداشت روان كه در زمینه درمان مونهاوزن نیابتی متخصص هستند، فراخوانی می شود تا فردی را كه چنین رفتاری را نشان می دهد، معالجه كنند. با این وجود، خدمات حمایتی کودک نیز پس از بررسی موضوع، ملزم به اقدام قانونی (مانند حذف کودک از حضانت بزرگسال) هستند.

صرف نظر از این، لازم است که مرتکب و قربانی از مراقبت های بهداشت روان کافی برخوردار شوند که به آنها کمک کند تا از پس آسیب ناشی از چنین رابطه ای برآیند و از آن دور شوند.

گفته می شود، اگر یکی از اعضای خانواده مرتکب یا کودک به پشتیبانی، اطلاعات یا سایر خدمات نیاز داشته باشد، تماس با یک متخصص می تواند آنها را در کنار آمدن با شرایط کمک کند.

اگر در مورد خودتان نگران ابتلاء به FDIA هستید، فوراً به دنبال کمک روانپزشکی و پزشکی باشید. اگر به شخصی در مورد الگوهای رفتاری مرتبط با FDIA یا سندرم مونهاوزن نیابتی مشکوک هستید، بلافاصله با اورژانس اجتماعی تماس بگیرید. اگر فکر می کنید کودکی در معرض خطر قریب الوقوع است، با شماره ؟؟؟ تماس بگیرید. در بعضی موارد، FDIA می تواند جدی و خطرناک باشد.


نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

راه های تقویت حافظه برای درس خواندن

  بعضی‌ها بارها و بارها درسی را می‌خوانند و تکرار می‌کنند، ولی در پایان، نتیجه‌ی خوبی نمی‌گیرند و در مقابل بعضی دیگر، با وجود اینکه وقت و انرژی کمتری برای  درس خواندن  صرف می‌کنند، نتیجه‌ی بسیار بهتری به دست می‌آورند. کیفیت درس خواندن بسیار مهم‌تر از کمیت و مقدار آن است و هر دانش‌آموز یا دانشجو باید با  روش‌های درست درس خواندن  آشنا باشد تا در امتحانات، نتایج بهتری کسب کند. در اینجا با مروری بر راه های  تقویت حافظه  برای درس خواندن، به بیانِ بهترین راه‌های کمک به مغز، برای  به خاطر سپردنِ سریع‌تر  و آسان‌ترِ اطلاعات و در نهایت، داشتنِ  عملکرد بهتری در امتحانات ، پرداخته شده است. ۱. پیش از امتحان، قدم بزنید ثابت شده است که ورزش کردن حافظه‌ را تقویت کرده و قدرت مغز را افزایش می‌دهد. پژوهش انجام شده توسط دکتر چاک هیلمن از دانشگاه ایلینوی، نشان می‌دهد حدود ۲۰ دقیقه ورزش پیش از امتحان، می‌تواند موجب بهبود عملکرد فرد شود. ۲. مطالب را با صدای بلند بخوانید درست است که با انجام این کار ممکن است کمی دیوانه به نظر برسید، ولی حتما این روش را امتحان ...

افسردگی چگونه بر کارکردهای مغز تاثیر می گذارد؟

  تأثیر افسردگی بر مغز افسردگی افسردگی اختلالی است که با تغییر مسیرهای عصبی، سیناپس‌ها و اندازه‌ی هیپوکامپ در مغز تغییرات عمده‌ای را اعمال می‌کند. زمانی که افسردگی دارید احساس خستگی و خواب‌آلودگی می‌کنید؛ افسردگی منجر به از بین رفتن ارتباط بین سلول‌ها می‌شود و به همین دلیل مغز مجبور می‌شود برای پردازش اطلاعات، احساسات و به یاد سپاری وقایع تلاش بیشتری به خرج دهد. در نهایت احساس خستگی و خواب‌آلودگی ناشی از افسردگی در فرد مبتلا زیاد می‌شود. در ادامه به تأثیرات افسردگی بر بخش‌های مختلف مغز پرداخته‌ایم. افسردگی بر کدام بخش‌های مغز تأثیر می‌گذارد؟ سه قسمت مهم در مغز وجود دارد که به نظر می‌رسد در افسردگی اساسی نقش مهمی داشته باشند: هیپوکامپ هیپوکامپ در نزدیکی مرکز مغز قرار دارد. این بخش وظیفه ذخیره سازی حافظه و رویدادها را به عهده دارد، همچنین تولید هورمون کورتیزول را تنظیم می‌کند. بدن در زمان استرس جسمی یا روانی و افسردگی، کورتیزول آزاد می‌کند. مشکلات زمانی رخ می‌دهند که به دلیل یک رویداد استرس زا یا عدم تعادل شیمیایی در مغز، کورتیزول بیش از حد وارد مغز می‌شود. به طور طبیعی نورون‌های مغز...

تست mbti

  M yers- B riggs   T ype   I ndicator که به اختصار   MBTI   خوانده می‌شود، یک تست ارزیابی شخصیت است که بر اساس آن مشخص می‌شود هر فردی دارای چه خصوصیاتی است و در شرایط مختلف چگونه تصمیم‌گیری می‌کند و بر اساس این تست که از یکسری سؤال تشکیل شده است، مشخص خواهد شد که از میان 16 تیپ شخصیتی مختلف کدام‌یک در ما پررنگ‌تر است. در مقاله‌ای تحت عنوان آزمون DISC (دیسک) چیست؟، به بررسی آزمونی تحت عنوان دیسک پرداختیم که بر اساس این آزمون مشخص می‌شود که افراد در زمینهٔ کاری خود دارای چه خصیصه‌هایی هستند اما این در حالی است که آزمون MBTI، که توسط موسسهٔ The Myers & Briggs Foundation طراحی شده است، بیشتر روی خصوصیات  روانشناختی  افراد متمرکز است ولی در عین حال می‌توان از نتایج آن برای محیط کار نیز استفاده نمود. مزیت‌های تست MBTI برخی تیپ‌های شخصیتی هستند که برای برخی مشاغل، موقعیت‌ها و غیره مناسب‌تر می‌باشند که با شرکت در آزمون ام‌بی‌تی‌آی مشخص خواهد شد که ما کدام‌یک از این ۱۶ تیپ هستیم و پس از مشخص شدن تیپ‌مان، با دید بازتری خواهیم ت...